Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Kentler ve hava kirliliği

 

 

Hava kirliliği tek başına her yıl dünyada 7 milyon ölüme yol açarken, iklim değişikliğinin biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkileri yoluyla hem doğrudan hem de dolaylı olarak geniş bir sağlık etkileri yelpazesine giderek daha fazla katkıda bulunması bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün konuya ilişkin açıklamasında, ülkelerin çevresel risk faktörlerinin sağlık üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmak için harekete geçmeleri gerektiğini giderek daha sık ve acımasız bir şekilde hatırlatılıyor.

DSÖ web sitesindeki etkileşimli web sayfaları aracılığıyla ve çevrimdışı referans için bir PDF olarak erişilebilen özet, şehirler ve kentsel yerleşimler gibi eylem için öncelikli ayarların yanı sıra çocukların çevre sağlığı gibi kesişen konuları da ele almaktadır.

UNICEF Sağlık Programları Direktörü Aboubacar Kampo, “Küçük çocuklar, hayatta kalmalarını ve yaşam boyu sağlıklarını ve esenliklerini etkileyebilecek çevresel risklere karşı özellikle savunmasızdır” dedi. “Sağlıklı ortamlar, sağlıklı çocuklar için ön koşuldur. Değerlendirmemiz, yaşamı tehdit eden bir dizi hastalığı ve oldukça önemli ölçüde, beş yaşın altındaki çocukların dörtte birine kadar ölümlerini önleyebileceğini gösteriyor. Ayrıca, sağlıklı ortamlar önleyici sağlık hizmeti olarak çalışır ve aileler için gereksiz tıbbi masrafların azaltılmasına yardımcı olarak sosyo-ekonomik ilerlemeye yatırım yapmalarını sağlar.”

Çevresel risk faktörlerine atfedilen ölümlerin üçte ikisi kalp hastalığı, felç ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan (BOH) kaynaklanmaktadır ve bu da özetteki eylemleri BOH salgınını ele almanın önemli bir parçası haline getirmektedir.

Düşük ve orta gelirli ülkeler her tür hastalık ve yaralanmada en büyük çevresel yükü taşıdığından, özet sağlıkta eşitliğin sağlanmasında önemli bir rol oynayabilir.

“Sağlık üzerinde derin etkileri olan iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik gibi üçlü gezegen krizlerini ele alan eylemlere yatırımların kanalize edilmesi anahtardır. Sağlığı korumak ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak istiyorsak, doğaya değer verme şeklimizi değiştirmeliyiz – çok sektörlü, çok kurumlu çabalar gerektiren büyük bir değişim. UNEP’in Kimyasallar ve Sağlık Birimi Başkanı Monika MacDevette, çok çeşitli kalkınma ortakları tarafından geliştirilen kilit araçları ve metodolojileri kullanıma sunarak bu özet, bu yönde ve olumlu çevre ve sağlık sonuçlarını teşvik etmede önemli bir adımdır.

Derleme, ortak kuruluşlar tarafından kullanıma sunuldukça güncellemelere ve yeni kılavuzlara tabi olan “yaşayan” bir havuzdur. Her eylem kısaca açıklanmıştır ve daha fazla ayrıntı için kaynağa atıfta bulunur.

Ulusal, bölgesel, yerel düzeylerde sağlık bakanlıkları ve diğerleri tarafından ülkelerdeki eylemlerin ölçeğinin genişletilmesi için çağrıda bulunur, ana hatlarıyla ilgili sektörlere, uygulama düzeyine ve düzenleme, vergiler ve sübvansiyonlar, altyapı, eğitim, iletişim ve diğerleri.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER