Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Kentlerde çocuk sağlığı-2

Sokak tasarımı, güvenli yürümeyi, bisiklete binmeyi, toplu taşımayı ve araba kullanmayı destekleyen en güçlü araçtır. İsveç araştırmaları, eğitim, bilgi ve yaptırımın iyileştirilmesinin kazaları azaltmada yalnızca marjinal bir etkiye sahip olduğunu öne sürüyor. Sokak tasarımcıları, çocukların hareketliliğini ele alarak, çocuklar, yaşlılar ve engelliler de dahil olmak üzere herkes için yürümeyi ve bisiklete binmeyi daha güvenli ve daha erişilebilir hale getirme fırsatına sahiptir.

Çocuklar için tasarlanmış sokaklar, güvenli hareketi ve sosyal etkileşimi teşvik eder. Birbirine bağlı çocuk dostu sokaklar ve kamusal alanlar ağı, çocukların bir yetişkin olmadan mahallelerinde yürüyerek veya bisikletle güvenli bir şekilde hareket etmelerini sağlar. Çocuk dostu sokaklar, onların sınırlı menzilini, daha yavaş hızlarını, sınırlı görünürlüğünü ve öngörülemeyen davranışlarını hesaba katar. Bu, daha kısa blok uzunlukları, daha kısa yaya geçitleri ve kavşaklarda daha iyi görüş hatları gerektirebilir. Dışlayıcı tasarımdan kaçınmak için sokaklar evrensel tasarım ilkelerini içermelidir.

Güvenli sokaklar, en genç kullanıcıların bile güvenli ve özerk bir şekilde hareket edebilmesini sağlar. Daha büyük çocuklar için bu, yetişkinlerden bir miktar bağımsızlığa izin verir. Daha güvenli sokaklar, okula ve diğer yerlere yürümeyi ve bisikletle gitmeyi seçen çocukların sayısını artırmaya yardımcı olacaktır. Daha geniş bir düzeyde, çocukların hareketlilik programları sağlık ve esenliği iyileştirebilir, okulların ve parkların yakınındaki trafik sıkışıklığını azaltabilir, hava kalitesini iyileştirebilir ve topluluk üyelerinin genel yaşam kalitesini iyileştirebilir.

Konut birimlerinin fiziksel ortamı ve onları çevreleyen açık hava rekreasyon alanları, çocukların bilişsel, fiziksel ve sosyal gelişimi için merkezi öneme sahiptir. Çocukların yaşadıkları yer, erken gelişimleri ve refahları üzerinde bir etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar çevrenin, özellikle kentsel ortamlarda küçük çocukların yaşamlarını şekillendirmede önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Örneğin alanları sınırlı olan kentlerde çocukların güvenli bir şekilde oynayabileceği alanlar çok önemlidir.

Son söz: Sınırlı kentsel alanlarda çocukların büyümesini, gelişmesini ve refahını artırmak için mekansal tasarımların nasıl oluşturulacağı konusunda çocuk gelişimi uzmanları ve mimarlar arasındaki işbirliğine şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER