Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Kentsel planlamada doğaya dayalı çözümler

 

 

Kentsel planlama, kalkınma, altyapı ve hizmetleri yöneterek şehirleri, kasabaları ve bölgeleri şekillendirmekle ilgilidir. Arazi kullanımı, fiziksel veya mekansal planlama mutlak şekilde uzmanlıkla ilgilidir. Şehirler, kentsel alanların ve orada yaşayan ve çalışan sakinlerin direncini birlikte tehdit eden artan çevresel, sosyal ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya. Bu zorluklar hem kronik stresleri hem de akut şokları içerir. İklim değişikliğinin etkileri bu zorlukları artırıyor.

Doğa temelli çözümler, bir dizi toplumsal sorunu ele almak için bir dizi ekosistem temelli yaklaşımı entegre etmeye yönelik bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. Doğaya dayalı çözümler doğrudan kentsel direncin artırılmasına yöneliktir ve katkıda bulunur, ancak bunların şehirlerde uygulanması için mekanizma ve araçlara ilişkin anlayışlar hala geliştirilmektedir.

Kent planlamasına entegrasyon yoluyla doğa temelli çözümlerin yaygınlaştırılması için potansiyel yaklaşımlar, ancak bunlar henüz ne araştırma ne de uygulamada yeterince geliştirilmemiştir.

Bu kavramsal makale, doğa temelli çözümlerin kentsel dayanıklılık oluşturmaya nasıl katkıda bulunduğunu ve doğa temelli çözümlerin operasyonel hale getirilmesinde veya uygulanmasında kentsel planlamanın gerektirdiği rolleri göstermektedir. Bunu yapmak için makale, doğa temelli çözümlerin uygulanmasına yönelik kentsel planlama yaklaşımları için bir çerçeve önermek üzere üç literatürü gözden geçirmekte ve bir araya getirmektedir.

Önce kentsel dayanıklılık ve doğa temelli çözümler ve ekosistem hizmetleri kavramlarının gelişimini gözden geçiriyoruz. Ekosistem hizmetleri merceğinden doğaya dayalı çözümler sunmanın karmaşıklığını ve doğaya dayalı çözümlerin çok işlevliliğini vurguluyoruz. İncelememiz, doğaya dayalı çözümlerin kavramsal çerçevelemesindeki temel boşlukları, yani sosyal eşitliğin nasıl ele alındığını ve işlevler ve hizmetler ile zaman ve mekan arasındaki değiş tokuş aralığını vurgulamaktadır.

Şehirlerin planlanması ve yönetiminde kentsel (arazi kullanımı) planlamasının rollerini ve kentsel planlamanın doğaya dayalı çözümleri kentsel planlamaya entegre etmek için bir çerçeve önermek için kentsel dayanıklılığın güçlendirmeye yönelik uygulamaların önemi büyktür.

Kentsel dayanıklılık, doğaya dayalı çözümlerin dahil edilmesi ve bunlarla ilişkili ekosistem hizmetlerinin kentsel alanlarda sunulması yoluyla artırılır. Ekosistem hizmetleri, özellikle sosyal, kültürel ve toplumsal faydalar ve refah getiren kültürel ekosistem hizmetlerinin sağlanması yoluyla, istikrar zamanlarında gelişen şehirlere katkıda bulunur.

Doğa temelli çözümler ve kentsel yeşil alanlar, rekreasyon, sosyal etkileşim, topluluk uyumu oluşturma ve fiziksel ve zihinsel sağlığa ve esenliğe katkıda bulunma için konum sağlar. Bu hizmetler, şehirlerin maruz kaldığı kronik streslere ve kademeli değişikliklere karşı daha fazla dayanıklılığa katkıda bulunur.

Giderek artan bir şekilde, ekosistem hizmetlerinin katkılarının ani değişime, bozulmalara ve doğal afetlere karşı dayanıklılığa katkıda bulunduğu kabul edilmektedir.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER