Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Kentsel Sağlık Eşitliği

Kentleşme, sağlık üzerinde önemli bir etkisi olan 21. yüzyılın önde gelen küresel trendlerinden biridir. Dünya nüfusunun %55’inden fazlası kentsel alanlarda yaşıyor – bu oranın 2050 yılına kadar %68’e çıkması bekleniyor. Gelecekteki kentsel büyümenin çoğu gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşeceğinden, bugün dünya kentleşmeye ve diğer büyük alanlara rehberlik etmek için eşsiz bir fırsata sahip. Kentsel gelişme eğilimleri sağlığı koruyan ve geliştiren bir şekilde. Bu önemlidir, çünkü vatandaşların sağlığı ve esenliği bir şehrin belki de en önemli varlığıdır.

Bununla birlikte, şehirlerde yaşayan 4,2 milyar insanın çoğu, yetersiz barınma ve ulaşım, kötü temizlik ve atık yönetimi ve DSÖ yönergelerini aşan hava kalitesi ile karşı karşıyadır. Gürültü, su ve toprak kirliliği, sözde kentsel ısı adaları ve yürüyüş, bisiklete binme ve aktif yaşam için alan eksikliği gibi diğer kirlilik türleri, şehirleri bulaşıcı olmayan bir hastalık salgınının merkez üssü ve iklim değişikliğinin itici güçleri haline getirmek için bir araya geliyor.

Sağlıkta eşitlik, kentsel sürdürülebilirlik çalışmalarında kesişen bir konu ve ortaya çıkan araştırma temasıdır. İklim değişikliği, kirlilik, yetersiz konut ve sürdürülemez üretim ve tüketim, nesiller, sosyoekonomik katmanlar ve kentsel ortamlarda çevresel adaleti ve sağlıkta eşitliği tehdit ediyor. Korunmasız grupların (küçük çocuklar, yaşlılar, yoksullar ve sağlığı tehlikede olanlar) çevre kirliliğinden ve sıcak hava dalgaları, sel ve kuraklık gibi aşırı iklim koşullarından daha fazla zarar görmesi muhtemeldir. Bu gruplar, aynı zamanda, kentsel çevre kalitesini iyileştirmek için iyi tasarlanmış müdahalelerden kazanacakları en fazla şeye sahiptir. Belirli kentsel politikalar ve müdahaleler eşitsizlikleri azaltabilir veya istemeden şiddetlendirebilir; bu nedenle nüfus genelinde dikkatli bir etki değerlendirmesi gerektirirler. Daha fazla cinsiyet ve yaşa duyarlı stratejiler, özellikle kayıt dışı yerleşimlerde yaşayanlar ve diğer kentsel sakinler arasında, kentsel sağlıktaki eşitsizliklerin ele alınmasına yardımcı olabilir.

Sürdürülebilir ulaşım, enerji ve atık yönetimi, sıfır karbonlu bina tasarımı, kirliliğin azaltılması, kentsel gıda sistemleri, giyilebilir sensörler, mobil uygulamalar ve büyük veri analizindeki teknolojik gelişmeler, kirliliği ve karbon ayak izini azaltırken kentsel nüfusun sağlığını iyileştirme fırsatları sunar. Bununla birlikte, teknoloji çözümlerinin tek başına, dünyanın her yerinde yirmi birinci yüzyıl şehirlerinin karşı karşıya olduğu kalıcı çevresel, toplumsal ve sağlık sorunlarını çözmesi pek olası değildir. Sürdürülebilir, uzun vadeli çözümlere ulaşmak için hükümet, planlamacılar, sağlık çalışanları, araştırmacılar, işletmeler gibi kilit paydaşların yanı sıra bireysel vatandaşlardan ortak hareket etmemiz gerekiyor. Daha da önemlisi, karmaşık toplumsal olaylar hakkında daha iyi bir anlayış geliştirmemiz gerekiyor. daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir şehirlere yönelik etkili değişim için teknolojik ve davranışsal engeller ve kolaylaştırıcılar. Bu, ortak faydaları ve istenmeyen sonuçları dikkate alarak birden fazla çevresel ve sağlık tehlikesini ele alan bütünsel, sistem tabanlı yaklaşımları gerektirir.

Ortaya çıkan kentsel sağlık bilimini etkili politikaya çevirmenin zorlukları karmaşıktır. Bina enerjisi veya araç yakıt tüketimi gibi tek bir işlemin aşırı vurgulanması, örneğin iç veya dış hava kalitesi üzerinde istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Ayrıca, etkili çözümler geliştirmek için dünyadaki şehirlerin sosyal ve kültürel bağlamını dikkate alan, sağlığın iyileştirilmesine yönelik potansiyel etkilerin ve fırsatların yer tabanlı bir anlayışı gereklidir. Daha da önemlisi, bu, bilimsel çıktıların eyleme geçirilebilir uzun vadeli çözümlere dönüştürülmesini sağlamak için etkili bir halk, politika ve iş katılımı gerektirir.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER