Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Ozon etkisinde kalma ruh sağlığını bozar mı?

Brüksel Başkent Bölgesi’nin 15 yaşından büyük sakinlerine odaklanan ve bmcpublichealth.biomedcentral.com’da yer alan araştırmanın bazı sonuçlarını önceki yazımda aktarmıştım. Araştırma sonuçlarını bu yazımızda da incelemeye devam ediyoruz. Araştırmadan elde edilen verilere göre, nitrojen oksitler ( NOx ), özellikle nitrojen dioksit ( NO2 ) , psikotik bozuklukların risk faktörleri arasında önemli bir yere sahip görünmektedir. Ortamdaki ozon etkisinde kalma ( O 3 ) ile ilgili olarak, ruh sağlığı ile bir ilişki olduğuna dair mevcut kanıtlar kesin değildir. PM ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi araştıran artan sayıda çalışma olmasına rağmen, az sayıda çalışma siyah karbonun ( BC ) potansiyel etkisini incelemiştir. Toksikolojik araştırmalara göre, BC insan vücudunda çok çeşitli toksik kimyasalların evrensel bir taşıyıcısı olarak çalışabilir ve trafikle ilgili hava kirliliğinin sağlık risklerini değerlendirmek için daha uygun bir hava kalitesi göstergesi olabilir.

Yeşil bir çevre, çeşitli incelemelerde ve epidemiyolojik araştırmalarda zayıf ruh sağlığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Yeşil alanlara atfedilen üç faydaya dayalı olarak farklı teoriler önerildi: (i) gürültü, ısı ve hava kirliliği gibi çevresel stres faktörlerine etkisinde kalmayı azaltmak, (ii) sosyal uyumu ve fiziksel aktiviteleri kolaylaştırmak ve (iii) stres seviyelerini azaltmak.

 

Stres azaltma mekanizması, yeşil alanın görsel olarak algılanmasını gerektirir. Bununla birlikte, yeşil etkisinde kalma ölçümleri genellikle mahalle düzeyinde değerlendirilir ve sokak düzeyindeki etkisi yakalanamaz. Yeşile maruz kalma genellikle, kentsel yeşilliğin sağlık sonuçlarını yönlendirebilecek belirli özellikleri hakkında bilgi içermeyen ve yeşillik algılarını aşırı basitleştirme riski sunan “standart” bir dizi önlemle (yani, Normalleştirilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi ile ölçülen yeşillik) değerlendirilir. çevrelerinin kentsel sakinleri. Örneğin, uzaktan algılama ile değil, yerde değerlendirilen ağaç yoğunluğunun baskıyı azaltmada önemli bir etkisi olduğu gösterilmiştir.

Gürültü, kentsel çevrede öne çıkan bir diğer özelliktir. Son incelemeler, karayolu, uçak veya demiryolu trafiği gürültüsü gibi ulaşım gürültüsünün uyku bozukluğuna yol açtığını ortaya koymuştur. Karayolu trafiği gürültüsüne artan maruz kalma da son sistematik incelemelerde ve meta-analizlerde depresyon ve anksiyete ile ilişkilendirilmiştir, ancak kanıt kalitesi “çok düşük” olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte, kanıt kalitesinin düşük olması, gürültü ile akıl sağlığı arasındaki ilişki biyolojik olarak makul olduğundan [ 38 ], gürültünün zihinsel bozukluklar için bir risk faktörü olarak değerlendirilmemesi gerektiği anlamına gelmez [ 35 ].]. Birkaç çalışma, gürültünün nörobilişsel işlevler, duygudurum bozuklukları ve nörodejeneratif hastalık ile ilişkili olduğu hipotezini desteklemektedir.

Kentsel bina morfolojisinin de ruh sağlığı üzerinde potansiyel bir etkisi olabilir [ 40 ]. Dar sokakların her iki tarafta yüksek binalarla çevrili olduğu sokak kanyonu etkisi, sokak seviyesinde ışık girişini azaltabilir ve gürültü hacmini artırabilir. Ayrıca yüksek binaların şekli, sakinler üzerinde baskıcı bir etkiye sahip olabilir [ 43 ]. Kentsel kanyonlar, trafik tarafından salınan kirleticilerin dağılma kapasitesini azaltarak kentsel ısı adası etkisine ve kötü hava kalitesine katkıda bulunur. Bütün bunlar şehir sakinlerinin ruh sağlığını etkileyebilir. Sokak koridoru etkisi, kentsel sokakların bina yapısının bir diğer ortak özelliğidir ve paralel cepheler arasındaki mesafe ile sokak uzunluğu arasındaki oran tarafından belirlenir. Bildiğimiz kadarıyla, sokak kanyonu ve koridor etkisinin ruh sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini henüz değerlendiren bir çalışma yok.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER