Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Parklara olan talep

 

Yeşil alanların çevresel faktörlerin kalitesini, nüfusun sağlığını ve yaşam kalitesini iyileştirmedeki rolleri günden güne belirginleşiyor. Afyon’da ağaçların altında oturacağınız bir park maalesef yok. Bu ihtiyacın İmaret Cami bahçesinden karşılanması bu işin yetersizliğin ortaya koyuyor.

Parklar ve yeşil alanlar çok önemli. Kent içindeki parklar ve yeşil alanlar, her yaştan insan için etkileşim fırsatları yaratarak sosyal ilişkileri geliştirmeleri açısından önemli alanlar olarak öne çıkıyor. Çünkü toplumsallaşmak toplum sağlığı açısından önemli bir olgu. Yeşil alanlar aynı zamanda aktif ve pasif spor alanlarını da içerir. Bu yönüyle toplum sağlığına katkıda bulunmaları nedeniyle kentsel çevre, önemli bir sağlık bileşenidir.

Bazı araştırmalar, daha fazla insanın olduğu yerlerde yeşil alan talebinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Ankete katılanların çoğunluğu, hafta sonları diğer aile üyeleri eşliğinde kentsel orman parkını ziyaret etmek ve orada vakit geçirmenin önemli bir ihtiyaç olduğuna işaret etmiştir. Doğal/kültürel kaynaklar ve peyzaj örneğin hava, su ve bitki örtüsü en tatmin edici olarak değerlendiriliyor. Ek olarak otopark ve parka ulaşım da en etkili bir payda olarak karşımıza çıkıyor.

Ankete katılanların açık bir çoğunluğu daha sağlıklı, daha az stresli bir yaşam tarzını takip etmek ve yaşam standartlarını iyileştirmek amacıyla boş zaman için kentsel yeşil alanlara yüksek talep gösterdiğini ortaya koydu.

Kent içindeki parklar, sakinlerine rekreasyon alanları ve doğa ile etkileşim sağlar. Varsayımıyla talebi nüfus yoğunluğuna göre tahmin ediyor. Örneğin, küçük çocuklar ve yaşlılar genellikle oyun oynamak, egzersiz yapmak ve sosyalleşmek için yeşil alana daha fazla ihtiyaç duyar.

‘Gelir düzeyi’ ve ‘aile yapısı’ faktörleri, araba ile erişme gibi etkenler, katılımcıların kararlarını önemli ölçüde etkilerken yaş ve gelir gibi diğer faktörlerin de insanların yeşil alan talebini etkilediği bulundu.

Bu nedenle, yeşil alanın kent sakinlerine ne ölçüde hizmet ettiğini değerlendirmek için, mekansal örüntüyü ve insanların yeşil alan talebiyle ilişkisini anlamak için alanının ötesine geçmemiz gerekiyor.

Daha düşük gelire sahip insanlar, yakınlardaki parklara ve yeşil alanlara daha fazla güvenme eğiliminde oldukları için daha yüksek yeşil alan talebine sahiptir ve genellikle yeşil alana daha az erişime sahiptir.

Yeşil alan talebini ekonomik durum, nüfus ve her mahalledeki yaşlı ve çocuk oranlarına göre önceki çalışmalardan elde edilen bulgulara dayanarak

Daha önceki çalışmalara dayanarak aşağıdaki varsayımları yaptık.

Ekonomik durumu daha düşük olan sakinler, yakınlardaki yeşil alanlara daha fazla güveniyor ve bu nedenle erişilebilir yeşil alanlara daha fazla talep gösteriliyor. Örneğin, küçük çocuklar ve yaşlılar genellikle oyun oynamak, egzersiz yapmak ve sosyalleşmek için yeşil alana daha fazla ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.

Yaşlılar ve çocuklar, ikamet ettikleri yere yakın olan yeşil alanlara daha fazla rağbet göstermektedir. Yeşil alanlar, çevresel faktörlerin kalitesini ve nüfusun sağlığını sağlayarak yaşam kalitesini iyileştirmedeki rolleri ve her yaştan insan için etkileşim fırsatları yaratarak artan sosyal içermeye katkıda bulunmaları nedeniyle kentsel çevrenin önemli bir bileşenidir.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER