Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Şehir içi trafik ve yayalar

Son model arabanızla geçseniz de şehrinizin caddelerinde günün bir noktasında yaya olarak geçersiniz. Yani ulaşım söz konusu olduğunda herkesin farklı tercihleri vardır, ancak zaman zaman herkes yayadır.

Ne yazık ki, yaya yaralanmaları ve ölümleri yüksek olmaya devam ediyor.

Günden güne artan araç sayısı nedeniyle trafiğin içinde boğulmuş bir şehrin sakinleriyiz. Size öyle gelmiyorsa alıştığınız için olabilir. Yayalar çekilmez trafikte çile çekmeye alışmış ya da alışkın olsalar da asıl alışanların kentlerin yönetenler olduğu da su götürmez bir gerçek gibi duruyor. Zira kentler, sakinlerinin yaşam standartlarını iyileştirmek için kentsel altyapı inşasında sorunları ve ihtiyaçları göz önünde tasarlanıyor mu, bu meçhul.

Modern kentlerde, yayalar ve bisikletliler olarak çocukların yol güvenliği ile ilgili yaşamın en önemli yönlerinden birine özellikle dikkat edilir. Yaya trafiğinin yoğun olduğu yaya kaldırımları ve bisiklet yolları birçok ülkede tehlikeli alanlar olarak sınıflandırılmaktadır.

Yaya altyapısı kaldırımları, patikaları, yaya geçitlerini ve kavşak tasarımlarını içerir. Artan kaldırım kapsamı, yaya yürüyüş yollarının bağlanabilirliğinin arttırılması ve yeterli kaldırım genişlikleri bu stratejiye dahildir.

Kaza mağduru yaya yolu kullanıcıları arasında meydana gelen yaralanma ve ölümlerin yüzde 3’ünden fazlası karşıdan karşıya geçmekten kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, bu sakinler grubunun güvenliğini artırmak için çeşitli teknik altyapı çözümlerinin uygulanması gerekmektedir.

Yapılan bir araştırma, kazaların istatistiksel verilerinin analizine ve kent sakinlerinin güvenliğini belirleyen ankette katılımcıların görüşlerine dayalı olarak, şehir içi trafikte çocuk güvenliği düzeyinin  düşük olduğu sonucuna varılmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bir raporunda ise dünyada her yıl yaklaşık 1,35 milyon insan trafik kazaları nedeniyle ölmektedir. Karayolu trafik yaralanmaları, 5-29 yaş arası çocuklar ve genç yetişkinler için önde gelen ölüm nedenidir ve güvenli olmayan yol altyapısı, kilit risk faktörlerinden biri olarak listelenmektedir.

Yaya güvenliği, hareketlilik ve rahatlığın teşvik edilmesi, kentsel alanlarda sürdürülebilir hareketliliği artırmak için önemli bir adımdır.

Şunu unutmamak lazım; yayalar karşıdan karşıya geçmek anlamına gelse bile her zaman en kısa ve en makul yolu seçecektir.

Yazının sonunda Afyon kent içinde bir kişinin ancak geçebildiği kaldırımların varlığını da utanarak buraya ekleyelim.

Sanki apartmanın bahçesi yarım metre içeri çekilse o binanın sakinleri çok şey kaybeder.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER