Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Şehrin içine orman mı ormanın içine şehir mi?

 

Biliyorsunuz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden yönetmeliğine bir madde eklendi. Yeni yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Türkiye’nin zeytinlik arazilerini kaybedeceği görüşü kamuoyunda ağırlık kazandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 1 Mart tarihli Maden Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerine izin verilebileceği öngörülüyor.

Ağaçlar… İnsan ve canlı yaşamı açısından çok önemli. Düşünün bir şehir parkından uçsuz bucaksız bir ormana kadar, biz onların gelişmesine yardım ettiğimizde ağaçlar da bize yardım eder, nefes verir. Burada şunu söylemek lazım,  Afyon ve ilçe merkezleri ağaç yönünden eksik yerler bana göre.

Ağaçlar tüm hayatımız boyunca bizimle birlikte olmuştur. Bunlar, en sevdiğimiz anının arka planıdır ve pencerelerimizden dışarı bakarken gözlerimizin aradığı o hoş geldin yeşili yaması, bu günlerde çok yaptığımız bir aktivitedir.

Ağaçlar sessiz ve hareketsizken, tüm hayatımızı daha iyi ve daha sağlıklı hale getirme gücü de dahil olmak üzere muazzam güçlere sahiptir.

Bir ağacın gücü varsa, ormanın daha da fazlası vardır. Ağaçların hangi süper güçleri var?

Zeytin ağaçlarının binlerce yaşına kadar insanlara yarayışlı olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, yaşlı ağaçlar, genç ağaçlardan çok daha fazla karbondioksit depolar.

Ağaçlar, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarını emer, depolar. Ağaçların besin yapma süreci olan fotosentez, havadaki karbondioksiti emmeyi ve onu odununda depolamayı içerir. Ağaçlar ve bitkiler, yaşamları boyunca bu karbondioksiti depolayacak ve gezegenimizi hızla ısıtan atmosferimizde gaz oluşumunu yavaşlatmaya yardımcı olacak.

Ağaçlar, bitkilerin ve toprağın daha akıllı yönetimi,  milyonlarca arabanın çıkaracağı karbondioksiti depolayabilir! Ağaçlar bize bakıyor, biz de onlara dikkat etmeliyiz. Daha yaşlı, daha büyük ağaçlar genç ağaçlardan çok daha fazla karbon depolar, bu nedenle yeni ağaçlar dikmenin yanı sıra , Daha çok sıcak bölgelerimizdeki zeytinlikleri ve tabii ki buralardaki yaşlı ağaçları, ormanlarımızın devlerini korumamız gerekiyor.

Ağaçlar, fiziksel sağlığımızı yükseltirken zihinsel sağlığımızı da güçlendirir. Düşünün ağaçlarla dolu bir parkta yürüdüğünüzü. Gerçi öyle bir park, Afyon şehir merkezinde yok. Her yere bina dikildi.

Sağlıklı bir ağaç sizi de sağlıklı biri haline getirebilir. Bir bilim adamı tarafından yapılan bir araştırma  doğada geçirilen zamanın (bir şehir parkındaki ağaçların arasında bir yürüyüş gibi) kaygı ve depresyonda bir düşüş sağladığını gösteriyor.

Bunaldığımızda yeşil alanlara çekilmek için iyi bir nedenimiz var. Keşke büyük parklarımız olsaydı ve yakındaki yeşil alanlara erişim kolay olsaydı. Çünkü bu alanlar bizi hareket etmeye ve egzersiz yapmaya teşvik ederek daha iyi fiziksel sağlığa da katkıda bulunur. Ağaçlara ve parklara erişimimiz olduğunda daha fazla hareketli olacağımız ve obeziteden sağlıklı bir yaşam süreceğimiz kesin.  Belki ileride kurulacak yeni mahalleler ve şehir yöneticileri parksızlık oranlarını düşürmeye yardımcı olabilir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER