Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Sürdürülebilir kentsel gelişme

 

Daha yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir şehir inşa etmede sosyal kalkınmanın rolü oldukça değerlidir.  Sosyal kalkınma hem resmi hem de gayri resmi süreçlerden oluşur. Sosyal yön, eşitlik, çeşitlilik, yaşam kalitesi, demokrasi, yönetişim ve birbirine bağlılık gibi sistemler, yapılar ve ilişkiler mevcut ve gelecek nesillerin sağlıklı ve yaşanabilir topluluklar yaratma kapasitesini aktif olarak desteklediğinde ortaya çıkar.

Kültüre dayalı kentsel dönüşüm planlarında sosyal kalite ile ilgili iki ana kulvar vardır ve bunları takip etmek zordur. Birincisi, toplumun katılım uygulamalarına araçsal katılımı açısından bir plandır. İkincisi, uygulanması gereken yaratıcı şehir kavramıyla ilgili bir kentsel politikadır.

Yaşayan sosyallik, şehrin kendisini ve kültür ile doğanın bir kombinasyonunu içerir. Kültürel miras yönetimi ile sürdürülebilir kentsel gelişme arasındaki bağlantıyı ölçtü ve yönetim sisteminin bir izleme sisteminin üç seviyesini belirledi: stratejik seviye, operasyonel seviye ve izleme seviyesi.

Dünya Ekonomik Forumu sosyal sürdürülebilirlik için üç gösterge belirlemiştir. İlk gösterge, bir nüfusun temel ihtiyaçlara erişimini değerlendirmeyi amaçlar. Temel fiziksel ihtiyaçların yerine getirilmesinin bir ölçüsü olduğu kadar, bir içerme ölçüsüdür. İkinci gösterge, algılanan ekonomik güvenlik kavramıyla bağlantılıdır. Bir nüfusun ekonomik dışlanmaya karşı savunmasızlığını değerlendirmeyi amaçlar. Son olarak, üçüncü gösterge sosyal uyumu değerlendirir.

Ekonomik hedeflerle sosyal ve çevresel denge arasında bir ilişki vardır. Bu denge nedenleri ile tartışılabilir:

Dünya Ekonomik Forumu’ndan derlenen verilere göre, sosyal sürdürülebilirlik için göstergelerin başlıcaları şöyledir:

  • Ekonomik büyümeden kaynaklanan çevresel ve sosyal kayıplar, ekonomik faydalardan daha yüksek olursa, insanların refahı için genel sonuç olumsuz olur.
  • Ekonomik büyümenin kendisi kaçınılmaz olarak doğal ve sosyal koşullara bağlıdır. Sürdürülebilir olmak için, belirli bir miktarda doğal kaynaklara ve kirlilik emilimi ve kaynak yenilenmesi gibi doğa tarafından sağlanan hizmetlere dayanmalıdır. Ekonomik büyüme sürekli olarak insani gelişmenin meyveleriyle beslenmelidir.

Bir şehrin sürdürülebilirliğine ve verimli işleyişine ekonomik katkıyı, özellikle ekonomik bağlamda özel bireysel faydaların ve kamu mallarının faydalarının faydalarını inceledi. İlk olarak, ekonomik değerlendirme işletmeler üzerindeki etkiye odaklanır. İkinci olarak, özel faydalar açısından, ulaştırma yatırımı, özel ve kamu malları faydalarının bir karışımını sağlar. Özel faydalarda zaman tasarrufu önemli bir motivasyondur. Üçüncüsü, ticari satışlar için, satışlardaki değişim algılarının yer ve ürünlerin doğasına veya özelliklerine göre değiştiği bulunmuştur. Dördüncüsü, sağlık yararları açısından zaman kazandıran ve tıkanıklık, kirlilik ve CO maliyetlerinin azaltılmasını içerir .emisyonlar. Bisiklete binme aktiviteleri, sağlığa katkıda bulunan ve sağlık harcamalarını azaltan fiziksel egzersiz sağlar. Son olarak, zaman tasarrufu ve daha geniş ekonomik faydalar açısından yolculuk, kalkış ve varış noktası arasındaki bağlantıyı geliştirerek ve yolculuk süresini azaltarak şehrin ekonomisine katkıda bulunur.

Sürdürülebilir bir şehir inşa etmede teknolojik inovasyonun etkisi

Çağdaş bir şehrin zorluklarını anlamak çok önemlidir. Zorluk, giderek karmaşıklaşan doğası ve çağdaş şehrin çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, gelecekteki bir şehrin, yaşam kalitesini iyileştirmek için ekonomik kalkınmayı enerji verimliliği ve doğal kaynakların korunması ile dengelemesi gerekir.  Yarının ihtiyaçlarından ödün vermeden bugünün acil ihtiyaçlarını dengelemek, sürdürülebilir bir şehir olmanın ve bu raporun merkezinde yer almaktadır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER