Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Teknoloji paradoksu

Teknoloji geliştikçe kimi sektörlerde insanlar işini kaybetmeye başladı. Bu süre hala da devam ediyor. Örneğin akaryakıt istasyonları ödemeye pompadan yapanlara indirim vaat ediyor.  Teknolojiye yatırım yapan birçok sektör, örneğin bankalar, insan kaynaklarını küçülttü. Bazı sektörlerde ise yeni eleman açıkları doğdu. Bu durum Afyonkarahisar’da böyle, İstanbul’da da böyle. Şu anda insanlık teknolojik gelişmelerin işin geleceği üzerindeki etkisi, özellikle de işçilerin işten çıkarılması ve bunun sonucunda ücretlerin düşmesi konusunda çok iyi nedenle endişeli. Otomasyonun yanı sıra, çalışma koşullarını iyileştirmek, işi daha güvenli ve daha insancıl kılmak için yeni teknolojilerin kullanımında da umut verici gelişmeler var.

Bazı durumlarda, robotik gibi yeni teknolojiler, tekrarlayan, sıkıcı montaj hattı görevlerini ortadan kaldırıyor. Bazı durumlarda otomasyon, işçi sağlığını tehlikeye atan tehlikeli işlerin yapılmasına yardımcı oluyor. Bazı durumlarda yapay zeka teknolojileri, çalışanları kendilerine en uygun yeni eğitim ve istihdam fırsatlarıyla eşleştirmeyi mümkün kılmakta ve iş bulmalarını kolaylaştırmaktadır. Bazı durumlarda, makine öğrenimi araçları, işçi güvenliğini artırmak için işyeri koşullarını izleyebilir. Bununla birlikte, bu olumlu faydalar, yalnızca işgücü maliyetlerini azaltmak için yeni teknolojilerin kullanılması yerine bu tür araçlara yatırım yapılmasını ve bu tür araçların kullanımını teşvik edecek doğru politikalar olmadan pek gerçekleşmeyecektir.

Gelecek hiçbir şekilde kesin değil, ancak potansiyel orada. İşyeri koşullarını ve işçi güvenliğini iyileştirmek için yeni tür araçlarla çoğalan deneyler de göreceğiz. Daha az iyimser olduğum yer, büyük teknoloji şirketlerinin gücünü yükseltmek veya siyasi ve ekonomik kurumlarımızda sermayenin rolünü altüst etmek için sivil ve sosyal teknolojinin kendi başına gücü hakkında. Sebepleri teknoloji tarafından çözülemeyecek olan eşitsizliği ele almak için geniş kapsamlı yasal ve politik eylemlere ihtiyacımız olacağı kesin gibi. Bu olumlu faydalar, yalnızca işgücü maliyetlerini azaltmak için yeni teknolojilerin kullanılması yerine bu tür araçlara yatırım yapmayı ve bu tür araçların kullanımını teşvik edecek doğru politikalar olmadan pek zor gerçekleştirilecektir.

Electronic Frontier Foundation’ın eski başkanı, internet öncüsü, fütürist ve aktivist Brad Templeton şöyle yazdı: “Hiçbir inovasyonun olmayacağını hayal etmek, dikkate değer ölçüde keskin bir görüş olacaktır; yeterli olup olmayacağı sorusu devam etmektedir. En büyük engel, yasal ve demokratik kurumların değişime kasten dirençli olmalarıdır, öyle ki iyileştirmeler ancak onların dışında gelebilir. Artık bu konularda yüksek bir farkındalık olduğu için, onlar üzerinde önemli bir çaba bekliyorum. İnovasyonun daha popüler olduğu özel alanlarda çaba daha başarılı olacaktır. Normalde başarı konusunda iyimser olurdu. Bu iyimserliğe karşı, şu anda bu alanların bazılarında başarıya karşı aktif olarak savaşan taraflarımız var, bu yüzden sadece kazanmak mümkün değil, kimin kazanacağı da bir soru.”

Siyasi stratejisti ve GenderAvenger’ın kurucusu Gina Glantz, “Koridorun her iki tarafında küçük dolarlık bağış toplamanın katlanarak büyümesini izlemek, gazetecilik, özellikle de yerel gazetecilik için cesaret verici bir model olabilir. Guardian ve Wikipedia, kamuoyunda coşku ve destek yaratmanın mümkün olduğunu gösterdi. Evrensel sağlık hizmetinin olduğu bir dünyada, çeşitli araçların kullanımı yoluyla bireysel sağlığı iyileştirmek için teknoloji geliştirme yeteneği kesinlikle bir olasılık.”

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER