Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hamza Yılmaz

Teknolojik gelişmeleri neleri değiştirecek?

Değişen teknoloji ortamı ve bunun vatandaşların siyasi ve sosyal faaliyetlerini nasıl etkileyeceği hakkında yapılan araştırmalarda, insanların bilgi oluşturmasına, paylaşmasına ve gözlemlemesine olanak tanıyan daha fazla dijital uygulama ortaya çıktıkça, insanlar ve cihazları arasındaki genel bağlantının artacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlar, kalıcı ve genişletilmiş insan bağlantısının insanların vatandaş olarak birbirleriyle etkileşim kurma şeklini etkileyeceğini ve politika ve siyaseti etkilemeyi amaçlayan gruplar oluşturmak için nasıl çalıştıklarını etkileyeceğini söylüyor. Bazıları bunun insanların demokratik kurumlarla etkileşim şeklini değiştireceğini savunuyor.

İnsanları çevreleriyle daha da derinden bağlayabilen, örneğin giyilebilir cihazlar, ev aletleri, arabalar gibi bağlantılı cihazlarda keskin bir artış öngörülürken, çevrenin kendisi ‘akıllı’ hale geldikçe  dünya hakkında kanıta dayalı bilgiler çoğalacak ve bunun doğal sonucu olarak da kaçınılmaz olarak politika değişikliği ortaya çıkabilecektir.

Uzmanların çoğu, üretilen veri patlamasının, sosyal ve sivil inovasyon seviyesini çeşitli potansiyel yönlerde etkileyeceğini düşünüyor. Artan veri hazinesinin varlığının – ve insanların veri toplama konusundaki bilgilerinin – mahremiyet konularına daha fazla odaklanacağını ve muhtemelen insanların normlarını ve davranışlarını etkileyeceğini savunuyorlar. Buna ek olarak, bazıları, verilerin analiz edilme şeklinin, özellikle veri kullanımının sonuçlarının adil ve açıklanabilir olup olmadığıyla ilgili konularda, algoritmaların ve yapay zeka sistemlerinin performansını daha fazla inceleyeceğini söylüyor.

Parti ve ideolojik anlamda kutuplaşma ve artan ekonomik eşitsizlik, önemli yasal değişikliklerle hafifletilebilir, ancak artan otomasyondan kaynaklanan yer değiştirme ve iş kaybı, iklim değişikliğinin neden olduğu çevresel bozulma ile birleştiğinde, yakın gelecekte gelen zorlukların ölçeğinde reformları yürürlüğe koyma konusunda yönetimleri zorlayacaktır.

Sivil bilgi ekosistemlerini kirleten giderek karmaşıklaşan dezenformasyon, onaylanmış kaynaklara daha fazla güvenin sistematik olarak geliştirilmesiyle hafifletilebilir, ancak liberal olmayan siyasi hareketler, yalnızca bağımsız medya ve basın özgürlüklerinin sansürüyle sonuçlanmayan nüanslı müdahalelerin geliştirilmesi için zor koşullar yaratacaktır.

Teknolojik gelişme yönetimsel organlarla iletişimi nasıl artıracak?

  • Çevrimiçi oylama sistemleri, oylamayı daha erişilebilir hale getirecek; yeni çevrimiçi araçlar, vatandaşların görüşlerini doğrudan hükümete iletmesine olanak tanıyacak.
  • Kamu fonlarının nasıl harcandığı, kampanyalar ve lobi faaliyetleri daha şeffaf hale gelecektir.
  • Bileşenlerin endişelerini doğrudan dile getirmeleri sağlandığından, politika değişiklikleri dijital sivil katılım tarafından yönlendirilmeye başlayacak.
  • Çok uluslu forumlar, dijital anlaşmalar ve paydaş girişimleri yoluyla küresel sorunları ele alacaktır.
  • Hukuk davalarına karar vermek için çevrimiçi mahkeme sistemleri/sanal jüriler oluşturulacaktır.
  • Çevrimiçi platformlarda çok çeşitli müzakere süreçleri ve duruşmalar açılabilir.
  • Bazı topluluklar vergi yerine gönüllülüğü benimseyecek.

 

Bir dizi yenilik, insanları birbirine bağlamaya ve ortak bir amaç için bir araya getirmeye yardımcı olacaktır.

  • Dünyanın dört bir yanından benzer düşünen insanlar, nedenleri daha etkili bir şekilde savunacaklar.
  • İnsanlar çevrimiçi sosyal/finansal destek ağları oluşturacaklar.
  • Yerel topluluklar, çevrimiçi olarak daha erişilebilir bilgi ve kaynaklar aracılığıyla bağlantı kuracak.
  • Sanal işbirlikleri daha yaygın hale gelecek.
  • Teknoloji, mevcut yardımı belirleyecek ve ihtiyacı olanlara ulaştırmayı koordine edecektir.

Yenilikler fiziksel ve zihinsel sağlığa hitap edecek; sağlık sektörü için büyük bir değişim geliyor.

  • Yapay zeka, yanlış bilgilerin belirlenmesine ve engellenmesine yardımcı olacak ve yanlış bilgi oluşturmak için kullanılacak. Birinci sınıf bir savaş alanı derin sahte videolar olacaktır.
  • Yapay zeka, manipülasyon olup olmadığını belirlemek için teknoloji platformlarını pasif olarak izlemek için inşa edilecek.
  • Yönetenler için mevcut olan bilginin kalitesini artıracak; politika kararları için ona bağlı olacaklardır.

 

 

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER